aaaaTrzeba żyć, a nie tylko istnieć.aaaa
Hazo, postaram się sprawdzić skład w tym tygodniu najpóźniej w piątek, bo nie wiem czym oprócz kształtu mogą się róznić - to na wontony jest kwadratowe, na gyoza okrągłe. To grubsze wontonowe jest do pierożków smażonych w głębokim oleju, to cieńsze do takich gotowanych w rosole lub parowanych, więc ciężko określić które lepsze, nie kupowałam go jeszcze więc też nie wiem jakie jest naprawdę
"China Food" od wewnątrz :
A oto nasze Menu :
SPECJALNOŚĆ NASZEGO KUCHARZA - Babeczki z ryżu + sajgonki wegetariańskie * 5.35
Zupy i przekąski
Zupa Won Ton (chiński rosół) z pierożkami* 5.90
Ostro-kwaśna zupa z tofu i pędami bambusa* 3.90
Orientalna zupa miso z tofu i wodorostami 3.90
Kantońska zupa z kurczakiem i makaronem* 5.90
Krokieciki chińskie z mięsem i warzywami* 5.90
Ostra zupa Chang bong z owocami morza i warzywami* 7.90
Smażone chińskie pierożki z mięsem i warzywami* 8.50
Smażone tofu na kiełkach sojowych z sosem czosnkowym 7.50
Sałatki
Mieszane sałaty z kokosowym kurczakiem tempura, ogórkiem, pestkami słonecznika i sosem orientalnym* 7.80
Mieszane sałaty z łososiem teriyaki, ogórkiem i winegretem kanton* 4.70
Mieszane sałaty z tofu, warzywami i sosem sojowo-jabłkowym* 3.20
Kim chi (marynowana kapusta na ostro)* 7.90
Sałatka ze świeżego ogórka z sosem imbirowym* 5.90
Wodorosty z sezamem 9.90
Dania z drobiu
Smażony kurczak z warzywami* 2.90
Kurczak w cieście z warzywami* 2.90
Smażony kurczak z orzechami nerkowca i warzywami* 3.90
Smażony kurczak z brokułami* 5.90
Smażona kaczka z warzywami* 2.90
Kaczka w cieście z warzywami* 2.90
Sosy do wyboru
Słodko kwaśny, Teriyaki, Pięć smaków, Curry, Ostry chili, Z czarnej fasoli, Czosnkowy ostry, Kantoński z grzybami shitaki i bambusem, Ostrygowy, Sezamowy - tylko 0,50 gr !
Ryby i owoce morza
Smażone owoce morza z warzywami* 4.90
Skwierczący łosoś w cieście tempura z warzywami, bambusem i sosem teriyaki 4.90
Skwierczące krewetki po seczuańsku z warzywami, bambusem i grzybami shitaki na ostro 5.90
Skwierczące krewetki w cieście tempera z warzywami i sosem teriyaki 3.90
Skwierczące kalmary z warzywami i bambusem w sosie czosnkowym 3.90
Skwierczące kalmary w cieście tempura z warzywami, bambusem i sosem teriyaki 3.50
Sosy do wyboru
Słodko kwaśny, Teriyaki, Pięć smaków, Curry, Ostry chili, Z czarnej fasoli, Czosnkowy ostry, Kantoński z grzybami shitaki i bambusem, Ostrygowy, Sezamowy
Desery
Smażony banan w cieście z miodem* 3.90
Smażony ananas w cieście z miodem* 3.90
Owoce lichee z sorbetem orientalnym 4.90
Napoje
Coca Cola, Fanta, Sprite* 0.85
Nestea* 0.85
Woda* 0.30
WAŻNE!!!!!!!!!!!!
Zamawiając danie , dostaniesz jego zdjęcie w odpowiedzi!!![/i]
chiński rosół 1,5 l wywaru drobiowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 pokrojona w piórka dymka
1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
wywar doprowadzic do wrzenia
dolać sos sojowy, dorzucić marchew, dymkę.
gotować ok 2 min
podawać z pierozkami wonton
pikantna zupa cytrynowa
2 filety z kurczaka
3 pomidory
2 cebule
3 cytryny
2 nalesniki
papryczka chilii
3 żabki czonsku
goździk
sól
pieprz
kałązka kolendry
2 łyżki masła
łyżka oleju
łyżeczka zmielonego pieprzu
mielony kminek i cynamon
filety z kurczaka zalać wodą (1 l ) dodać olej, sól, pieprz, kolendrę, gożdzik, jedną posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku
gotować ok 30 min
ugotowane mięso pokroić w małą kostkę, bulion przecedzić, pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić w drobną kosteczkę,
papryczkę oczyścić posiekać, pozostałą cebulę też
w rondlu o grubym dnie zarumienić rozgnieciony ząbek czosnku ze szczptą cynamonu i kminku
dodać chili i pomidory
dusić chwilkę na wolnym ogniu
wycisnąć sok z 2 cytryn
wlać bulion zagotować,
włożyć mięso
naleśniki pokroić w cienkie paseczki zarumienić na maśle
3 cytrynę pokroić w cienkie plasterki, włożyć po 1 do miseczki, na to trochę naleśnika
zalać gorącą zupą posypać świeżo mielonym pieprzem
pikantna zupa z czerwona fasolą
puszka konserwowej fasolki
2 ziemniaki
25 dag kiełbasy
pęczek cebulki dymki
1 łyżka przecieru pomidorowego
mielona ostra papryka
sól, pieprz
fasolę odsączyć, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dymkę pokroić
ziemniaki zalać 1/2 l wrzątku, gotować ok 15 min dolać 1 l wrzątku, wsypać połwę fasoli, dodać przecir, paprykę mieloną, sól i pieprz, zmiksować wszystko
kiełbasę pokroić w talarki, podsmażyć i wrzucić z cebulą i resztą fasoli do zupy pogotować chwilkę
dopawić solą i pieprzem
posypać szczypiokiem
zupa krem z kurczaka
1 łyżka masła
1 duża posiekana cebula
30 dag ugotowanego i posiekanego drobno kurczaka
600 ml wywaru drobiowego
1 łyżeczka posiekanego drobno świeżego estragonu albo 2 suszonego
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
cebulę podsmażyć na maśle w dużym rondlu (ok 3 min) dodać kurczaka i wlać połowę wywaru drobiowego
doprowadzić do wrzenia
gotować na małym ogniu ok 20 min
pozostawić do ostygnięcia, zmiksować
dolać resztę wywaru doprawić solą i pieprzem, wsypać estragon, wlać śmietankę podawać z grzankami czosnkowymi
ja dodaję czasem jeszcze pół lampki półwytrawnego wina białego
grzanki czosnkowe
3 kromeczki z weka albo kawałek bagietki pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać na patelni olej, przecisnąć do niego przez praskę 3 ząbki czosnku wrzucić pieczywo posmażyć chwilkę
mam jeszcze przepisy na poniższe zupy
wszystkie przetestowane
jeśli ktoś ma ochotę podam
1.czeska zupa ziemniaczna (próbowałam jest boska)
2.zupa gulaszowa z pyzami ziemniaczanymi
3. kwaśnica po innemu
4. złocista zupa rybna - całkiem całkiem
5. zupa rybna z ananasem - dość ostra
6. zupa krem z kalafiora - łagodna
7. zupa z fasolki szparagowej - delikatna
8. francuska zupa cebulowa - wykwintna i dla smakoszy - mi tak sobie podeszła b za cebulą nie przepadam
9. ziemniaczana zupa krem z szyną i estragonem - jedna z moich ulubionych
10.kapuśniak galicyjski - tradycyjna
11. zupa grzybowa po męsku - przepis z jakiejś gazety, bardzo smaczna
12. irlandzka zupa Toma
13. zupa z porów wytrwana i dość ostra
14. tajska zupa z makaronem bardzo ostra, dla mnie za bardzo
15. indyjska zupa mulligatawny - interesujacy smak, wejdzie na stale do repertuaru
16. zupa krem z zielonego groszku
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plbrytfanna.keep.pl